30-ročná obradná sieň sa bude rekonštruovať

10.08.2009 Prešov

Dnes sa na prešovskej radnici stretli zástupcovia projektantskej spoločnosti, ktorá vyhrala výberové konanie na rekonštrukčné práce obradnej siene, s architektom, ktorý je autorom jej pôvodnej podoby spred 30 rokov – ...
Na rokovaní s primátorom mesta hovorili o budúcej podobe tejto miestnosti a jej priľahlých priestorov, ktoré by sa mali stať najkrajším multifunkčným kultúrno-spoločenským centrom mesta.

Sála, v ktorej prežívajú Prešovčania najkrajšie okamihy svojho života, si po 30 rokoch aktívnej služby vyžaduje komplexnú rekonštrukciu. „Sála bola postavená v roku 1979. Je nielen technicky ale už aj morálne zastaralá, preto sme spolu s poslancami Mestského zastupiteľstva schválili zámer jej celkovej obnovy, “ vysvetľuje primátor mesta Prešov, Pavel Hagyari. „Mesto Prešov a jeho občania si zaslúžia krásny a dôstojný stánok, ktorý bude slúžiť rovnako pre civilné občianske obrady – svadby, uvítania detí do života či stretnutia s jubilujúcimi seniormi, ako aj pre kultúrno-umelecké podujatia, výstavy, koncerty, ale aj spoločenské stretnutia, kongresy a semináre, “ pokračuje P. Hagyari.

Má ísť o rekonštrukciu interiéru, no rovnako aj spojovacej chodby, malého nádvoria a exteriéru budovy. Celkový náklad na opravu sa odhaduje na približne 1,5 mil. €. Zástupcovia dodávateľskej spoločnosti, ktorá má v priebehu roka vypracovať projekt rekonštrukcie, sa dnes na radnici stretli s architektom Ľubomírom Brezinom, autorom pôvodnej podoby sobášnej siene. „K rekonštrukcii chceme pristupovať citlivo, preto sme na prácu prizvali aj autora pôvodného projektu. Ten pozvanie prijal a pricestoval až z Toronta, kde momentálne pôsobí. Na novom projekte budú títo stavební inžinieri spolupracovať aj takto na diaľku, “ dodal primátor. Podľa jeho slov samotné stavebné práce začnú až po doznení finančnej krízy. Je možné, že na obnovu obradnej siene bude mesto musieť vziať úver. Ide však o jednu z priorít, vedenie mesta preto bude hľadať potrebné zdroje.
Katarína Pirohová,
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región